Rechter geeft toelichting in Dolce & Gabbana rechtszaak

Rechter geeft toelichting in Dolce & Gabbana rechtszaakFoto:  AFP

Dat schrijft Women’s Wear Daily.

Alhoewel de twee ontwerpers volhouden dat ze niet wisten dat wat ze deden illegaal was, veegde rechter Laura Cariati dat argument van tafel. “Het is volledig ongeloofwaardig dat de ontwerpers niet wisten dat hun plan om de Italiaanse belasting te ontwijken illegaal was”, zo zei Cariati. 

De twee ontwerpers verkochten in 2004 hun modelabels Dolce & Gabbana en D&G aan Gado, een investeringsbedrijf in Luxemburg.  Dit bedrijf was ook van hen. 


Luxemburg


Volgens de rechter is Gado niet echt gevestigd in Luxemburg en werd het bedrijf ook vanuit Italië geleid. De ontwerpers wilden alleen gebruik maken van het lagere belastingtarief in Luxemburg, waardoor de Italiaanse belastingdienst veel geld misliep.  

De zaak tegen de twee ontwerpers loopt al jaren en begon in 2008 met een onderzoek door de Italiaanse belastingdienst. Het tweetal werd eerder veroordeeld tot het betalen van een boete van ruim 400 miljoen euro en een gevangenisstraf van twintig maanden. 


Cassatie


Daar haalde de rechter nu twee maanden vanaf. Het is overigens onwaarschijnlijk dat het duo echt de gevangenis in moet. In Italië worden gevangenisstraffen van minder dan twee jaar meestal niet uitgevoerd. 

Dolce en Gabbana gaan naar alle waarschijnlijkheid in cassatie tegen de uitspraak. De twee ontwerpers houden vol dat ze onschuldig zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>