Wat is rauwmelkse kaas?

De meeste kaas die in Nederland geproduceerd wordt, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is kort verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Sommige buitenlandse kaasjes zijn gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Deze kazen kunnen daarom bacteriën bevatten zoals de listeriabacterie.

Listeria

De listeriabacterie (Listeria monocytogenes) komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder zachte schimmelkazen, gerookte vis en vleeswaren. De bacterie overleeft de diepvries en kan zich vermenigvuldigen in de koelkast, maar is niet bestand tegen temperaturen boven de 70 graden Celsius.

Eet je voedingswaren die besmet zijn met de listeriabacterie, dan kun je een voedselinfectie genaamd Listeriose krijgen. Dit komt maar weinig voor, jaarlijks zijn er 40 tot 60 gevallen bekend. Gezonde mensen hebben er meestal weinig last van. Sommigen krijgen helemaal geen klachten, anderen voelen zich wat grieperig. Voor zwangere vrouwen is een besmetting met de listeriabacterie wel gevaarlijk, omdat het kan leiden tot een miskraam of een te vroeg geboren kindje. Daarom krijgen zij het advies om risicoproducten, zoals rauwmelkse kaas, te laten staan.

Welke kaas vermijden?

Vermijd tijdens je zwangerschap rauwmelkse kazen en dan vooral zachte varianten zoals brie, roquefort, gorgonzola en camembert. Pas vooral op met rauwmelkse kazen die een rijping hebben ondergaan, zoals schimmelkazen.

Je herkent rauwmelkse kaas aan de aanduiding ‘au lait cru’ op het etiket. Staat er ‘au lait pasturisé’ op de verpakking? Dat betekent ‘met gepasteuriseerde melk’ en mag je wel. Koop je kaas die niet voorverpakt is, bijvoorbeeld op de markt, vraag dan bij de verkoper of de kaas rauwmelks is.

Welke kaas kun je wel eten?

Alle kazen die van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn, zijn veilig. Deze herken je aan de aanduiding ‘gepasteuriseerd’ of ‘au lait pasturisé’ op de verpakking. Of vraag ernaar bij de kaasboer.

Het gaat dus niet om de kaassoort, maar de melk waar de kaas van gemaakt is. Je kunt gewoon schimmelkaas, blauwe kaasjes, feta, geitenkaas, camembert enzovoort eten, als het maar gepasteuriseerd is. Cottage cheese, hüttenkäse, roomkaas en smeerkaas zijn bij de productie verhit en zijn dus ook geen probleem.

Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk, maar omdat het een harde kaas is, zit er weinig vocht in. De listeriabacterie gedijt niet goed in een droge omgeving en dus is de kans klein dat boerenkaas listeria bevat.

Als je rauwmelkse kaas goed verhit, doodt je daarmee de eventueel aanwezige listeriabacteriën en kun je het eten. 

Geen paniek

Heb je per ongeluk een stukje kaas gegeten wat rauwmelks bleek te zijn? Dat is geen reden voor paniek. Het risico op een listeriabesmetting is gelukkig heel erg klein.

Mocht je toch besmet raken, dan word je niet meteen ziek. Dat kan twee tot wel negentig dagen duren. Voel je je grieperig of denk je dat je besmet kan zijn met de listeriabacterie, raadpleeg dan je huisarts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>