Glutenvrij dieet beschermt botten coeliakiepatiënt

Wanneer de darmen herstellen als gevolg van een voedingspatroon zonder gluten, neemt ook de kans op botbreuken af. Dat stellen onderzoekers van het Colombia University Medical Center in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolisme.

Beschadiging
“Ons onderzoek bevestigt dat patiënten vaker een heupbreuk hebben als het darmweefsel langdurig beschadigd is”, aldus onderzoeker Benjamin Lebwohl. “Een glutenvrij dieet minimaliseert de schade aan de darmen en verkleint de kans op serieuze botbreuken die weer tot andere complicaties kunnen leiden.”

Onderzoek
Het was al bekend dat mensen met coeliakie een verhoogd risico hebben op botbreuken, maar het was onduidelijk dit risico stand hield nadat patiënten beginnen met een glutenvrij voedingspatroon. Voor dit onderzoek bestudeerde Lebwohl samen met zijn collega’s de gegevens van 7100 Zweden die de diagnose coeliakie kregen in de periode 1969 – 2008. Vijf jaar na de diagnose werd een biopsie genomen van de darmen van de patiënten.

Bij 43 procent was nog steeds sprake van schade in de dunne darm. Ten tijde van de biopsie hadden alle onderzoeksdeelnemers een gelijk risico op botbreuken. Vijf jaar na de biopsie was het risico bij de mensen met blijvende schade aan de darmen duidelijk hoger. De onderzoekers benadrukken het belang van het laten helen van het darmweefsel: dat verkleint de kans op allerlei complicaties.

Leave a Reply