Brilletje van Tsjechov gekozen tot beste reisboek van 2014

Dit maakt juryvoorzitter Andrée van Es zondagochtend bekend in het tv-programma VPRO Boeken.

In het bekroonde boek vertelt Krielaars hoe hij zijn literaire held Anton Tsjechov achterna reist door Rusland. Krielaars sprak met arbeiders, winkeliers en boeren in een poging de ‘Russische ziel’ te doorgronden.

”Dankzij zijn oog voor kleine verhalen, die hij optekent in een soepele, vitale stijl, weet Krielaars de voor ons zo ondoorgrondelijke Russische ziel te verklaren zonder te vervallen in voorspelbaar pessimisme”, aldus het juryrapport.

Krielaars kreeg de prijs vanwege de ”virtuoze manier” waarop hij heden en verleden, literatuur en politiek en grote en kleine levens tot een ”prachtig portret van de moderne Rus wist te smeden”.

Tot de andere genomineerden behoorden Terug naar Timboektoe van Gerbert van der Aa, De vloek van de Nijl van Koert Lindijer, Ex van Peter Vermeersch en De correspondent van Pieter Waterdrinker.

De jury van de Bob den Uyl Prijs bestond uit schrijfster Manon Uphoff, politicoloog Rosan Smits, arabist/journalist Rena Netjes, schrijver/journalist Alexander Reeuwijk, en werd voorgezeten door Andrée van Es van de Nationale Unesco Commissie.

De in 2004 ingestelde Bob den Uyl Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste journalistieke of literaire reisboek. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Cees Noteboom voor Scheepsjournaal en Lieve Joris voor Op de vleugels van de draak. De prijs is vernoemd naar Bob den Uyl (1930-1992), een Nederlandse schrijver van vooral korte verhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>