Amsterdams eiland krijgt kunstwerken om in te kamperen

Kunstenaars, ontwerpers en architecten hebben hier veertien bijzondere objecten gebouwd die samen drie maanden lang een alternatieve camping vormen.

Zo is de Val Ross een oude veevoedersilo met een klein raampje waardoor je de sterrenhemel kunt zien, is er een Trampotent en heb je in de Superfire een door vuur verwarmd bed.

Zoals op iedere camping is er ook een sanitairgebouw. Maar in dit geval wel een heel bijzondere. Kunstenaar Joep van Lieshout bouwde een Tribal Toilet Tower, waar men kan douchen met gefilterd water uit het aangrenzende IJmeer. Hergebruik van oude materialen staat bij de kunstwerken centraal.

Initiatiefnemers Annette van Driel en Francis Nijenhuis, beiden woonachtig op IJburg, gaan al jaren met elkaar en hun gezinnen kamperen en hadden ooit de wens samen een camping te beginnen in Italië of Frankrijk. ”Maar stiekem wisten we dat dat er waarschijnlijk nooit van zou komen’’, zegt Van Driel.

”En op een nacht dacht ik, waarom beginnen we geen camping hier op het Centrumeiland?’’ Maar alleen een camping leek haar niet interessant genoeg. ”We wilden er meer mee doen, mensen trekken die hier normaal niet komen.’’

Het idee voor de kunstwerken ontstond en volgens Van Driel is het nu vooral een tentoonstelling met de camping op de achtergrond.


Meer kunstwerken

Hoewel het idee aanvankelijk bedoeld was voor de nog niet bebouwde landtong op Centrumeiland lukte dat niet meteen. Daarom organiseerden de twee in 2013 een eerste editie in Amsterdam-Noord. Dit bleek een groot succes.

De nieuwe UrbanCampsite telt meer kunstwerken en een uitgebreider programma met workshops, kampvuursessies en een openluchtfilm.

De openluchttentoonstelling moet naast campinggasten een zo’n breed mogelijk publiek trekken. Doel is om bezoekers een andere kijk te geven op de omgeving.

”Waar eerst niets was, is opeens kunst en leven”, stellen de bedenkers. Aangezien alle kunstwerken ook voor iedereen van binnen te zien zijn, is het terrein open van 10.00 tot 18.00 uur, zodat de slaapgasten niet voor dag en dauw worden gestoord door nieuwsgierige ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>