‘Vaker vitamine E-tekort bij obesitas’

Als gevolg daarvan hebben veel mensen volgens onderzoekers van de Oregon State University een chronisch tekort aan vitamine E.

Dit kan bijdragen aan de enorme variatie aan ziekten die samenhangen met het metabool syndroom waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, de ziekte van Alzheimer en kanker.

Een deel van de bevindingen gaat in tegen de verwachtingen, aldus de onderzoekers. Vitamine E is namelijk een in vet oplosbare micronutriënt, dus het zou in grote hoeveelheden aanwezig moeten zijn bij mensen met overgewicht die veel vette producten eten. Het onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition toont nu het tegenovergestelde aan.


Onvoldoende

“Uit ons onderzoek blijkt dat de weefsels van mensen met obesitas vet niet meer opnemen, omdat ze al genoeg vet hebben”, vertelt onderzoeker Maret Traber. “Tijdens dat proces weigeren ze ook de vitamine E die gebonden is aan dat vet. Dus zelfs als de weefsels oxidatieve stress ervaren, krijgen ze onvoldoende vitamine E.”

Oxidatie is een natuurlijk proces, waarbij zogeheten vrije radicalen - agressieve stoffen - lichaamscellen beschadigen.Vet genereert oxidanten die de metabole stress verhogen. Vitamine E, vitamine C en sommige andere antioxidanten zijn een natuurlijk verdedigingsmechanisme.


Diëten

Een andere oorzaak van het tekort aan vitamine E is volgens Traber het volgen van een dieet. “Zodra mensen gewicht proberen te verliezen, verminderen ze in eerste instantie de vetinname. Als ze minder calorieën binnen wilt krijgen lijkt dit een logische keuze, maar vet is een belangrijke bron van vitamine E.” De vitamine zit onder andere in noten, zaden en olijfolie.

Voor afvallen een gebalanceerd en gezond voedingspatroon het belangrijkste, stelt Traber. Daarnaast adviseert hij een multivitamine slikken met daarin de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Daarbij is het belangrijk om wel een klein beetje vet te eten, om te zorgen dat de vitamine E uit het supplement goed wordt opgenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>