‘Supermarkt verzwijgt echte hoeveelheid water pangasiusfilet’

Dit maakt het KRO-NRCV-programma Keuringsdienst van Waarde woensdag bekend, aan de hand van een laboratoriumanalyse.

Dat er vaak water aan de vis wordt toegevoegd was eerder al bekend. “Maar sinds december 2014 is afgesproken dat de hoeveelheid water in procenten op de verpakking moeten worden aangegeven. Nu blijkt dat ook met deze cijfers vaak gesjoemeld wordt”, zo zegt een woordvoerder van het programma tegen NU.nl.

Het programma onderzocht vijftien verschillende pangasiusfilets. In acht van de vijftien onderzochte filets zat meer water dan op het etiket werd aangegeven. Sommigen producten bevatten zelfs rond de 30 of 40 procent toegevoegd water. Het water is toegevoegd aan het visvlees.


Standaard

Volgens een visproducent uit Vietnam wordt aan pangasius bestemd voor de Europese markt standaard 30 procent water toegevoegd. Volgens producenten wordt het water toegevoegd om de smaak te verbeteren, maar bovenal om een goedkoper product te kunnen leveren in een concurrerende markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>