‘Vliegen naar Amerika gaat langer duren door klimaatverandering’

Doordat er meer broeikasgassen in de atmosfeer komen, worden oostwaartse straalstromen (zeer sterke winden) nog sneller. Dit vertraagt vliegtuigen die in westelijke richting naar de Verenigde Staten gaan, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Reading.

Daar staat tegenover dat de vlucht oostwaarts, die in de Verenigde Staten richting Europa vertrekt, juist korter duurt. Die tijdwinst is echter niet voldoende om de langere heenvlucht te compenseren. In totaal zal een retourtje van bijvoorbeeld Londen naar New York dus langer gaan duren, en daarmee ook duurder worden.

De Britse wetenschappers onderzochten de invloed van het klimaat op vliegtijden door een simulatie te maken van straalstromen en vliegalgoritmen. Ze keken wat er gebeurde als de concentratie van kooldioxide in de lucht verdubbelde.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>