Vrijwilligersorganisaties vrezen prijsstijging Verklaring Omtrent Gedrag

De prijs van zo’n verklaring gaat per 1 maart met 38 procent omhoog, meldt NPO Radio 1-programma Reporters Radio deze zondag. 

Volgens de NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) gaat deze prijsstijging ten koste van de zorg en opleiding van vrijwilligers. De NOV en de MOgroep (bracheverenigingen van welzijnsorganisaties) vrezen eveneens dat de participatie en de veiligheid van vrijwilligers in het geding komt. 

De Nederlandse vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw Humanitas heeft bijvoorbeeld berekend dat de kosten die de organisatie moet maken voor de vrijwiliigersverklaringen, met zo’n 20.000 euro zullen stijgen door de nieuwe maatregel. 


Gratis

Niet alleen over de prijsstijging heerst verontwaardiging. Directeur Gea Broekema van Alzheimer Nederland gaat nog een stap verder en is van mening dat de VOG gratis zou moeten zijn vrijwilligers. “Dit hoort bij het faciliteren van de participatiesamenleving. Als er een enorm hoog prijskaartje aan hangt, is dat niet stimulerend om zo veel mogelijk vrijwilligers hun werk te laten doen,” aldus Broekema.

Aan staatssecretaris Dijkhoff wordt dan ook verzocht om de verhoging niet door te voeren. Het CDA, ChristenUnie en de SP hebben inmiddels laten weten dat ze Kamervragen gaan stellen naar aanleiding van de uitzending van het radioprogramma.

De hele uitzending is zondagavond vanaf 19.00 uur te beluisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>