Onderzoekers ontdekken gen dat grijs haar veroorzaakt

Wetenschappers van University College Londen onderzochten het haar van 6.600 vrijwilligers en uit het onderzoek bleek dat het gen IRF4 gelinkt kan worden aan grijs haar. 

“We wisten al dat verscheidene genen invloed hebben op haarkleur en kaal worden, maar dit is de eerste keer dat er een link gelegd kan worden met het grijs worden van het haar van mensen”, aldus wetenschapper Kaustubh Adhikari.

“Het was alleen maar mogelijk om deze resultaten te vinden, omdat we een mengelmoes van mensen hebben onderzocht. Dat was nog nooit eerder gedaan.” De 6.600 vrijwilligers waren Europeaans (48 procent), Amerikaans (46 procent) en Afrikaans (6 procent).


Aanpassing

Deze vondst kan er voor zorgen dat oogkleur en haarkleur aangepast kunnen worden zonder kunstmatige ingrepen.

Het zou een kwestie zijn van een medicijn ontwikkelen dat het gen aanpast waardoor de uiterlijke kenmerken veranderen. Hierdoor kan blond haar in bruin haar veranderen, en kan grijs haar voorkomen worden. 


Doorlopende wenkbrauwen

Het onderzoeksteam heeft ook ontdekt welke genen invloed hebben op de hoeveelheid haar van een persoon. Het gen EDAR zorgt ervoor of iemand een volle baard kan groeien en het gen FOXL2 heeft invloed op hoe vol iemands wenkbrauwen zijn.

Als een persoon het gen PAX3 bezit, had deze persoon een grotere kans op doorlopende wenkbrauwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>