Nederlanders geven voorkeur aan poepen in de ochtend

Het onderzoek door de Maag Lever Darm Stichting is uitgevoerd in het kader van Nationale Poepdag. Op deze dag worden mensen aangespoord om regelmatig hun ontlasting te controleren.

Mannen nemen langer de tijd en geven aan meer dan vier minuten nodig te hebben voor een grote boodschap. Drie op de tien vrouwen heeft ook deze tijd nodig om hun behoefte te doen. Ook ouders van kinderen onder de twaalf jaar zitten gemiddeld langer op het toilet.

Vrouwen hebben meer moeite dan mannen om hun behoefte te doen op andermans toilet. Zo geeft 56 procent van de mannen aan geen problemen te hebben met een grote boodschap op het werk, tegen 29 procent van de vrouwen.

Ook in horecagelegenheden, bij vrienden of bij familie brengt de man sneller een bezoek aan het toilet.


Achterom kijken

Vrijwel alle Nederlanders geven aan weleens achterom te kijken voordat ze het toilet doorspoelen. Een erg belangrijk gegeven, aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid, stelt de stichting. De frequentie van de ontlasting zegt veel over de darmgezondheid.

Daarbij kan de aanwezigheid van bloed in de ontlasting wijzen op darmkanker. Met name 50-plussers zijn zich hiervan bewust. Drie op de vier controleert hun ontlasting altijd op symptomen als de aanwezigheid van bloed of slijm.

De Nationale Poepdag is op 9 maart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>