‘Amerikaan krijgt helft calorieën binnen via zwaar bewerkt voedsel’

De onderzoekers van de universiteit van Sao Paulo vergeleken de eetgegevens van meer dan 9.000 mensen die meededen aan de 2009-2010 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

De meeste zwaar bewerkte voedingsmiddelen vallen in categorieën als frisdrank, snoepgoed en verpakte snacks en koekjes.

De Amerikaanse tak van de Wereld Gezondheids Organisatie onderscheidt “bewerkt” en “zwaar bewerkt” voedsel. Aan de eerste categorie producten zijn enkele stoffen toegevoegd. De tweede categorie geldt voor producten die voor het grootste deel uit stoffen bestaan die aan voedsel zijn onttrokken, en dus nauwelijks uit oorspronkelijk voedsel. 


Suikers

De zwaar bewerkte voedingsmiddelen bleken voor 21 procent van hun calorieën uit toegevoegde suikers te bestaan. In bewerkte (2,4 procent) of onbewerkte en licht bewerkte producten samen (3,7 procent) lag het caloriegehalte dat uit toegevoegde suikers bestond vele malen lager.

De onderzoekers denken dat het terugdringen van de consumptie van zwaar bewerkt voedsel eten effectief kan zijn om de hoge suikerconsumptie van Amerikanen te beteugelen. Alleen de Amerikanen die tot de onderste 20 procent van de bewerkte voedsel-eters vielen, bleven met hun suikerinname onder de maximaal aanbevolen limiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>