‘Meer goede cholesterol is niet altijd beter’

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Cambridge in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Goede cholesterol is een andere term voor hoge-dichtheid-lipoproteïne (HDL); de stof die slechte cholesterol uit de bloedbaan verwijdert en transporteert richting de lever om verwerkt te worden.

De Cambridge-onderzoekers ontdekten dat sommige mensen een mutatie in de genen hebben waardoor de HDL-waarden hoog zijn, maar het risico op hart- en vaatziekten eveneens.

Op basis daarvan spreken zij het wijdverspreide idee tegen dat hoge HDL-waarden per definitie gunstig zijn. Aan deze hypothese wordt in de medische wereld al langere tijd getwijfeld.


Meer risico

De nieuwe studie bevestigt volgens de Britten dat hoge HDL-waarden inderdaad niet altijd wenselijk zijn. “We hebben altijd gedacht dat goede cholesterol leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten. Uit ons onderzoek blijkt dat sommige mensen met hoge goede-cholesterolwaarden juist meer risico lopen”, aldus onderzoeksauteur Adam Butterworth.

Volgens Butterworth is het mogelijk relevanter hoe groot HDL-deeltjes zijn, of hoe goed ze zijn in het transporteren van slechte cholesterol, dan hoe groot hun aantal is. HDL-cholesterolwaarden worden onder meer verhoogd de consumptie van olijfolie, vis en noten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>