‘Jaarlijks te veel baby’s met brandwonden’

Een kwart van alle patiënten met brandwonden is tussen de nul en vier jaar.

Dat zijn ruim tweehonderd kinderen per jaar. Deze cijfers dalen niet. De Nederlandse Brandwonden Stichting start daarom een campagne om ouders actie te laten nemen. Het motto is: kijk naar de ontwikkeling van het kind en volg het stappenplan.

Als baby’s rond zeven maanden zijn, kunnen ze voorwerpen vastgrijpen en gebeuren er vaak ongelukken met hete vloeistoffen zoals thee en koffie. ”Het grote aantal heetwater-verbrandingen bij jonge kinderen moet dalen”, zegt Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk.

”De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>