Geen alcohol, wel drie koppen thee

Voor je lichaam heb je vocht nodig. Een mens bestaat tenslotte voor zo’n 60 procent uit vocht. Je verliest water door te zweten en te plassen. Wat je aan vocht verliest, moet je aanvullen met drinken.

Het Voedingscentrum adviseert vooral dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee. Geen alcohol én geen vruchtensap meer.

Niet alle thee telt mee voor de drie koppen per dag. Het beste kun je zwarte en/of groene thee drinken. Deze twee soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. Zwarte thee is verkrijgbaar in verschillende smaken, bijvoorbeeld English breakfast, Engelse melange, Earl grey en thee met vruchtensmaak. Op het etiket staat dat het gemaakt is van zwarte thee. Ook groene thee is er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met citroen of munt.

Geen echte thee

Kruidenthee is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen en dus eigenlijk geen echte thee. Daarom telt deze niet mee met de drie koppen zwarte thee en groene thee per dag.

Koffie

Ook het advies voor het drinken van koffie is aangepast. Drink geen ongefilterde koffie of maximaal één kopje, maar gefilterde koffie. Ongefilterde koffie bevat veel cafestol, een stofje dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. De best gefilterde koffie is koffie gezet met een papieren filter. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe lager het gehalte van het LDL-cholesterolverhogende stofje cafestol.

Suikerhoudende dranken

In vruchtensappen, limonade en frisdrank zit suiker. Al deze producten verhogen de kans op ovegewicht en diabetes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>