Wetenschapper van Vinkje beticht Consumentenbond van ‘negatief framen’

“Ik ben geschrokken dat ze het zo negatief framen”, vertelt de professor in gesprek met Resource.

De Consumentenbond beweert dat bijna 80 procent niet precies weet wat de Vinkjes betekenen en 85 procent weet niet wat het verschil is tussen het groene (gezondere keuze) en het blauwe (bewuste keuze) Vinkje. Ook geeft het Vinkje te weinig informatie over hoe gezond een voedingsmiddel is.

Het groene vinkje wordt meegegeven aan producten die te vinden zijn uit de Schijf van Vijf. Blauwe Vinkjes staan voor een betere optie binnen een bepaalde productgroep, zoals snacks met minder calorieën of frisdrank met minder suiker.


Jammer

De Graaf vindt het jammer dat de Consumentenbond het Vinkje weg wil hebben. “Waar ik me aan stoor is dat ze zeggen: ‘Weg met het Vinkje’, hef de boel maar op. Het Vinkje heeft twee achilleshielen en juist die kwetsbare punten licht de bond eruit. Ze framen het zo alsof er niks van het Vinkje zou deugen. Dat is natuurlijk niet waar.”

“Alle logo’s hebben voor- en nadelen en er is altijd discussie over. Als je overstapt op een nieuw systeem dan moet je afwachten of dat weer zo goed gedragen wordt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>