‘Zomertijd kunnen we beter afschaffen’

“Ik denk dat we de zomertijd beter kunnen afschaffen”, stelt onderzoeker naar humane chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Marijke Gordijn. “Wetenschappelijk gezien zijn er genoeg bewijzen dat het overgrote deel van de bevolking last heeft van de overgang.”

“Voordelen van de zomertijd zijn nooit echt bewezen of aangetoond, de nadelen wel”, zegt Gordijn. De zomertijd heeft nadelen voor de gezondheid. “De zomertijd gaat gepaard met kortetermijnklachten, slaaptekort en daarom op lange termijn met gezondheidsklachten.”

In 2001 besloot het Europese Parlement de zomertijd te handhaven in Europa. Landbouw, toerisme en transport hebben hun activiteiten afgestemd op deze tijd. Daarnaast wordt het voor mensen makkelijker om ‘s avonds in “comfortabele omstandigheden hun hobby uit te voeren”. Ook zorgt de zomertijd voor energiebesparing.

Gordijn, ook directeur bij Chrono@work, denkt dat het idee heerst dat de zomertijd zorgt voor een extra uur licht. “Maar dat is een drogreden; je hebt geen uur extra licht. We hebben enkel onze werkdag verschoven.”


Gevolgen

Psycholoog Else Redlich van Slaapcentrum SEIN Zwolle denkt dat de gevolgen van de zomertijd wel meevallen. “Het ritme verschuift een uurtje, dat is even wennen. Maar ons lichaam kan zich daar makkelijk aan aanpassen. Binnen een paar dagen ben je helemaal gewend.”

“Het lichaam moet de circadiane ritmen aanpassen aan de nieuwe tijd en dat kost wat energie, maar dat lukt wel. Wij mensen zijn daarin best flexibel”, vertelt Redlich. “Als iemand doordeweeks om 07.00 uur opstaat, maar in het weekend een uur eerder of later opstaat, dan is dat ook niet per se ongezond.”

In Rusland wordt de tijd sinds 2011 niet meer twee keer per jaar aangepast. Het land is volledig overgegaan op de zomertijd. Het is volgens Gordijn niet slim om dit ook in Nederland te doen. “Dat zou betekenen dat we in de winter pas om 9.45 uur licht zien. Juist het ochtendlicht is belangrijk voor mensen.”

De klok wordt zondagnacht om 02.00 uur een uur vooruitgezet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>