‘Voedingspatroon kindertijd grote invloed op overgewicht latere leeftijd’

Dat zeggen hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell, internist en vasculair-geneeskundige Frank van Berkum en Karin Leuter, auteur van de bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek, in een gesprek met HP/De Tijd.

Kinderen kunnen op diverse manieren verkeerde eetpatronen aangeleerd krijgen. “Door geen of veel te kort borstvoeding te krijgen, en veel te veel zoete snacks. Ook drinken kinderen op jonge leeftijd vaak ontzettend veel zoete drankjes. Daar gaan ze dan vanzelf enorm naar verlangen, want dat produceert in je hersenen allerlei beloningseffecten”, aldus Seidell.

“Dus als je ze elke keer als ze huilen wat zoets of vets geeft, wordt dat geconditioneerd. Dan wil je de rest van je leven elke keer vet en zoet eten als je ook maar enige mate van ongemak voelt.”

Nederlandse kinderen zouden Europees “kampioen” frisdrankconsumptie zijn. Volgens de voedingsdeskundigen eet slechts 1 procent van de kinderen genoeg groente, 4 procent genoeg vis en 3 procent genoeg vezels.


Overgewicht

Volgens de experts valt er nog veel te winnen op het gebied van voeding en gezondheid. Met als één van de belangrijkste pijlers het bestrijden van overgewicht. Dertien procent heeft een BMI boven de dertig. Dat was twintig jaar geleden de helft.

“Mensen die gezond eten, hebben 23 procent minder kans op hart- en vaatziekten en andere narigheid. Maar nog steeds eten mensen veel te veel. Dat veroorzaakt niet alleen allerlei gezondheidsproblemen bij henzelf, maar het kost de maatschappij ook handenvol geld”, aldus van Berkum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>