Belgisch lab klaagt Nederlandse staat aan voor ‘steun’ NIPT-test

Gendia verdiende de afgelopen jaren goed aan Nederlandse vrouwen die in eigen land niet in aanmerking kwamen voor de bloedtest, die onder meer het syndroom van Down aan het licht brengt. Maar omdat de overheid voortaan acht universitaire medische centra (UMC’s) met 26 miljoen euro per jaar gaat subsidiëren zodat ze de test relatief goedkoop kunnen aanbieden, dreigt het bedrijf uit de Nederlandse markt te worden geprijsd.

Het Belgisch lab heeft het aantal afgenomen testen fors zien afnemen. “Normaal zitten we op 100 à 120 klanten per week via onze tweehonderd priklocaties in Nederland, vorige maand waren het er nog maar 45″, zegt Patrick Willems van Gendia aan de Volkskrant

Vanaf 1 april komt NIPT beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Tot nog toe konden alleen vrouwen bij wie uit de combinatietest een verhoogde kans op Down was gekomen, de bloedtest laten doen.

De eigen bijdrage bedraagt 175 euro. Gendia kan geen aanspraak maken op de subsidieregeling en vindt daarom dat er sprake is van concurrentievervalsing. Het bedrijf hoopt via een kort geding voor elkaar te krijgen dat de regeling wordt opgeschort, zodat vervolgens de Europese Commissie er een oordeel over kan vellen.


Priklocaties

Nederlandse vrouwen hoefden al niet meer naar België voor de NIPT. Gendia heeft op tweehonderd plaatsen in Nederland ‘priklocaties’. Het lab zegt al meer dan 21.000 Nederlandse vrouwen te hebben geholpen.

Ziekenhuizen laten daarbij weten een stormloop te verwachten. De drie academische centra die de NIPT aanbieden (Rotterdamse Erasmus MC, het VUmc in Amsterdam en Maastricht UMC+) rekenen vanaf maandag er op om dertig keer zoveel testen af te nemen. 

Ze doen nu gezamenlijk zo’n tien testen per dag, maar anticiperen op 360 testen per dag. Hiervoor zijn meer mensen aangenomen en is meer laboratoriumapparatuur aangeschaft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>