Internationaal fonds voor seksuele gezondheid ‘harder nodig dan ooit’

Voor het fonds is door allerlei landen al ruim 180 miljoen euro steun voor toegezegd. Dat geld moet het gat dichten dat ontstaat door het wegvallen van omgerekend zo’n 550 miljoen euro aan Amerikaanse bijdragen, een maatregel van president Trump. Vrouwen in arme landen dreigen daardoor geen seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus te krijgen.

Tijdens het bezoek aan Kenia bleek dat Amerika de maatregel nog breder toepast dan was aangekondigd. “Niet alleen programma’s voor gezinsplanning worden geraakt maar ook die voor allerlei andere gezondheidsprogramma’s, zoals die voor hiv/aids en malaria. Dat heeft een enorme weerslag op miljoenen vrouwen én mannen”, zegt Ploumen.

Ze wil proberen om het onderwerp op de agenda te krijgen van de top van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, later dit jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>