Een op drie adolescenten in Europa is te zwaar

Vooral in Zuid-Europa en in het Middelandse Zeegebied wonen relatief veel zware mensen. Dat staat in een nieuw rapport van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat woensdag wordt gepubliceerd.

Obesitas bij kinderen wordt gezien als een van de meest urgente gezondheidsproblemen van de 21e eeuw. Kinderen met obesitas hebben een groter risico op het krijgen van Diabetes type 2, astma, slaapproblemen, spierklachten, botproblemen, hart- en vaatziekten, schooluitval, psychologische problemen en sociale isolatie.

“Ondanks dat we proberen om obesitas in de kindertijd te verminderen, blijft het aantal adolescenten met een te zwaar gewicht stijgen. In Oost-Europa zien we langzamerhand het aantal mensen met obesitas ook stijgen”, aldus onderzoeker Zsuzsanna Jakab.


Vicieuze cirkel

“De politiek moet ingrijpen om te voorkomen dat kinderen steeds dikker worden. Overheden moeten zich meer gaan inzetten om te voorkomen dat we in een vicieuze cirkel terecht komen waarbij overgewicht bij kinderen over gaat in overgewicht bij volwassenen.”

Joao Breda, onderzoeker voeding, lichaamsbeweging en obesitas bij de WHO stelt dat het vaak lastig is om obesitas te overwinnen. “Vier op de vijf adolescenten met overgewicht blijven als volwassene ook kampen met gewichtsproblemen. Daarom hebben zij meer risico op een slechte gezondheid en de daarbij komende discriminatie.” 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>