Verband gevonden tussen lichaamsvet en kans op borstkanker

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat woensdag wordt gepresenteerd.

Tijdens het onderzoek werden 243 vrouwen met overgewicht net na de overgang gevolgd. In een periode van zestien weken vielen 195 vrouwen tussen de vijf en zes kilo af. De overige 48 vrouwen bleven op gelijk gewicht.

Na de zestien weken kon volgens de onderzoekers een verband worden aangetoond tussen een afname in lichaamsvet en een gunstige ontwikkeling in medische factoren die met borstkanker samenhangen. Alleen een afname in de hoeveelheid buikvet had volgens het onderzoek ook een gunstig effect. Met name in de afname van zogenaamde ontstekingsmarkers, die bijvoorbeeld in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten.


Verlaging

“Uit het onderzoek is gebleken dat het verlagen van het risico op borstkanker via lichaamseigen hormonen, niet een daling van buikvet het belangrijkste is, maar vooral het totale lichaamsvet. Bijvoorbeeld dus ook het heupvet”, verklaart hoofdonderzoeker Evelyn Monninkhhof.

“Onze volgende stap is onderzoeken hoe vrouwen buikvet en hun totale lichaamsvet het beste kunnen aanpakken. We willen weten welke programma’s op het gebied van voeding en lichaamsbeweging het beste voor hun werken. Zo kunnen ze het risico op borstkanker verlagen”, aldus Monninkhof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>