‘Vies worden hoort erbij op Buitenspeeldag’

Scholen, jeugdclubs, bedrijven en gemeenten kunnen tijdens de jaarlijkse Buitenspeeldag verschillende activiteiten organiseren, zoals oudhollandse spelletjes, speurtochten en vlotten bouwen. Kinderzenders Nickelodeon en Nick Jr. staan woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur op zwart.

“Kinderen vinden springkussens leuk, maar wij vinden het nóg leuker als de activiteiten avontuurlijke en fantasierijke elementen hebben”, laat woordvoerder Yvette de Vries van Jantje Beton weten. “Zo hebben we deze editie activiteiten met een indianen- en cowboythema en een circusthema met een workshop.”


Veiligheid

Voor de jubileumeditie heeft Motivaction in opdracht van Viacom, het bedrijf achter medeorganisator Nickelodeon, onderzoek gedaan onder ruim duizend ouders. Ze zouden buitenspelen goed vinden voor de gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen, maar minder te spreken zijn over de “buitenspeel-omstandigheden”. Zo zouden veel ouders de buurt tien jaar geleden veiliger vinden voor kinderen om buiten te spelen.

Verder zegt 29 procent van de ouders dat er te weinig voorzieningen zijn voor hun kinderen om buiten te spelen. Dit probleem zou zich vaker voordoen in stedelijke gebieden.


Straatspeeldag

In 2008 organiseerde nam Jantje Beton samen met Nickelodeon de organisatie van het evenement op zich, daarvoor stond de Nationale Buitenspeeldag bekend als Straatspeeldag. De insteek was daarbij meer gericht op veiligheid. Zo werd onder andere de straat afgesloten voor verkeer, zodat kinderen onbezorgd buiten konden spelen.

Volgens De Vries is de Buitenspeeldag inmiddels niet meer specifiek gericht op veiliger buiten spelen. “We willen kinderen vooral laten ervaren hoe leuk het is om buiten te spelen, aandacht creëren voor het belang van buiten spelen en natuurlijk het gezondheidsaspect ervan.” 


Vies worden

De reacties van de kinderen zelf zijn volgens De Vries nog het leukst. “Ieder jaar wordt er in een grote speeltuin meegedaan met Buitenspeeldag. De kinderen gaven aan dat ze daarna een schuimparty wilden. Dan konden ze lekker vies naar huis. Want dat hoort natuurlijk ook bij buiten spelen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>