Nieuwe behandeling depressie vergoed door meerdere zorgverzekeraars

Dat meldt de Volkskrant vrijdag. TMS staat voor Transcraniële Magnetische Stimulatie en zou werkzaam zijn bij drie op de tien mensen met een depressie. Wanneer TMS wordt gecombineerd met gesprekstherapie, zou de genezingskans verder oplopen.

Momenteel bieden slechts een paar praktijken de therapie aan, die de patiënt zelf moet betalen. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland meldt dat deze nieuwe therapie zich wetenschappelijk heeft bewezen en dus veilig is.

ZN adviseert daarom zijn leden om TMS te vergoeden in combinatie met gesprekstherapie aan uitbehandelde patiënten. VGZ en Zilveren Kruis hebben dit advies opgevolgd en De Friesland Zorgverzekeraar gaat dit volgens een woordvoerder “zeer binnenkort” doen. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars volgen.


Herstelde balans

Bij TMS worden met elektrische pulsen hersencellen aangezet tot meer of minder activiteit. Hiermee wordt de balans hersteld in de prefrontale hersenschors, waar emoties worden gecontroleerd.

TMS is niet ingrijpend: er komt geen narcose of ziekenhuisopname bij kijken. De behandeling duurt twintig minuten en wordt de eerste zes weken dagelijks herhaald.


Jammer

Hoogleraar psychotische stoornissen Iris Sommer vindt het positief dat de therapie nu wordt aangeboden door diverse zorgverzekeraars, maar vindt het wel “jammer” dat er wordt gewacht met TMS tot patiënten eerst andere middelen en methodes hebben gebruikt.

“Hoe langer je wacht, des te lastiger het is een depressie te genezen.” Ook juicht ze het niet toe dat TMS wordt gecombineerd met gesprekstherapie, omdat dit niet bij elk type patiënt zou passen. Mensen zouden in deze keuze vrijheid moeten hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>