‘Astmamedicijnen verkleinen kans op Parkinson’

Dat schrijven onderzoekers van de Noorse Universiteit van Bergen in Science. De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte, waarvan de oorzaak onduidelijk is. De ziekte tast hersencellen aan die bewegingen van het lichaam coördineren. Beven, een slechte coördinatie en stijfheid in de ledematen zijn bekende symptomen van de ziekte. 

Onderzoekers van de Universiteit van Bergen analyseerden samen met wetenschappers van de Harvard universiteit 100 miljoen doktersrecepten van 4 miljoen Noren die sinds 2004 waren voorgeschreven. Volgens de wetenschappers zouden zowel medicijnen voor astma en een hoge bloeddruk het risico op de ziekte positief danwel negatief beïnvloeden.

Waar astmamedicijnen het risico op Parkinson mogelijk zouden doen halveren, zou het risico bij het gebruik van een bepaald type medicijnen tegen een hoge bloeddruk volgens de wetenschappers juist vergroot worden.  


Harvard

Het onderzoek van de Universiteit van Bergen volgt op eerder onderzoek van de universiteit van Harvard. Zij deden eerder onderzoek naar het effect van deze medicijnen op dieren. Ook analyseerden zij in het laboratorium de werking van hersencellen. 

“Uit de database blijken dezelfde resultaten te komen als uit het laboratorisch onderzoek van Harvard”, aldus onderzoeker Trond Riise. “Ons onderzoek zou mogelijk een doorbraak in de behandeling van deze slopende ziekte kunnen zijn. We hopen dat verder onderzoek naar de ziekte gaat plaatsvinden.”

Leave a Reply