‘Vis op de markt vaak niet vers’

De bond bezocht achttien viskramen op markten in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht. De onderzoekers gingen twee keer naar elke kraam. Eerst rond 11 uur bij een temperatuur van 16 graden Celsius en de twee keer om 14 uur bij 31 graden Celsius.

Ze kochten telkens drie visfilets: zalm, schol en pangasius. Deze werden gekoeld naar een laboratorium gebracht, waar de vis werd onderzocht op het totale aantal bacteriën (een indicatie voor de versheid) en eventueel aanwezige E.coli-bacteriën (een indicatie voor slechte hygiëne).

Bedorven vis

Bij zes kramen kreeg de bond vis mee die als bedorven wordt beschouwd. Deze vis had meer dan een miljoen bacteriën per gram. Ook werd er bij drie van de achttien onderzochte marktkramen vis verkocht met de E.coli-bacterie, oftewel de poepbacterie. De drie best scorende viskramen staan allemaal in Den Haag, terwijl de drie slechtste kramen op de Afrikaandermarkt in Rotterdam vis verkopen.

“De resultaten wijzen erop dat veel te veel viskramen hun zaakjes niet op orde hebben. De branche moet hier echt werk van maken. Ook moet de NVWA voldoende middelen krijgen om streng toezicht uit te kunnen oefenen en in te kunnen grijpen”, aldus Henry Uitslag van de bond.

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het oktobernummer van de GezondGids van de Consumentenbond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>