‘Schotse kinderen zien veel junkfood-reclames op televisie’

Dat meldt de website FoodNavigator.

Naar aanleiding van deze cijfers vroegen de onderzoekers van de Universiteit van Stirling 2.285 jongeren tussen de elf en achttien jaar naar de impact van deze reclames. Twee op de drie jongeren gaf aan minstens één reclame voor eten of drinken gezien te hebben en bijna de helft (47 procent) zei een van de producten gekocht te hebben door de reclame.

Ruim 68 procent van de aankopen was ongezond, waarvan 23 procent  bestond uit frisdrank en 22 procent uit snoep en chocola. Onderzoekster Georgina Cairns was verbaasd over de hoeveelheid snacks bij de kassa’s. 84 procent van de aankopen bij de kassa bestond uit chocola, snoep en suikerhoudende dranken. 


Overgewicht

Schotland is één van de landen met het hoogste percentage kinderen met overgewicht in Europa. In de groep twee tot vijftien-jarigen heeft 29 procent overgewicht en 16 procent neigt naar obesitas. 14 procent van de kinderen eet voldoende groente en fruit.

Cairns: “Gedragsverandering duurt lang, maar er zijn enorm veel verbeteringen te behalen op het gebied van marketing van gezonde producten”. De Schotse regering is van plan de gegevens te gebruiken om strengere regels rondom de marketing van ongezonde producten in heel Groot-Brittannië te promoten.

Leave a Reply