‘Persoonlijke zorg diabetespatiënten effectiever bij vrouwen’

Dat stellen Deense wetenschappers na onderzoek onder bijna duizend diabetespatiënten.

De onderzoekers gebruikten resultaten van eerder onderzoek en dezelfde proefpersonen. Bijna duizend patiënten met gestructureerde persoonlijke zorg werden zes jaar lang gevolgd.  

Daaruit bleek dat de vrouwelijke patiënten met persoonlijke zorg dertig procent minder kans hadden op overlijden en 24 procent minder kans op overlijden als gevolg van diabetes. Bij mannen werd geen significant verschil gemeten.


Verschillen

“Vrouwen accepteren hun ziekte en integreren aanpassingen makkelijker in hun dagelijks leven, waardoor op de lange termijn effecten worden bereikt”, stelt de hoofdonderzoeker Marlene Krag in een persverklaring.

De wetenschappers stellen dat het voor mannen een ‘uitdaging’ zou kunnen zijn, “omdat iedere dag aandacht moet worden besteed aan het dieet en aanpassingen moeten worden gemaakt aan de levensstijl”. De onderzoekers pleiten voor een verschillende aanpak van diabetes voor mannelijke en vrouwelijke patiënten.

Leave a Reply