Pannenkoekenrestaurants steeds populairder in Nederland

NU.nl baseert zich op data die is opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. In totaal zijn er 148 pannenkoekenrestaurants in Nederland.

“We zien dat er veel aandacht is voor de beleving van kinderen in pannenkoekenrestaurants, zoals het veranderen van de presentatie. Er zijn al pannenkoeken die met M&M’s worden geserveerd of die als een brandweerauto worden gepresenteerd”, vertelt Joris Prinssen van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants​.

De meeste pannenkoekenrestaurants staan in de provincie Zuid-Holland (26 restaurants), gevolgd door Noord-Brabant met 22 pannenkoekenrestaurants.

De KvK meldt dat in de provincie Groningen slechts één pannenkoekenrestaurant te vinden is. Het is volgens hen wel mogelijk dat het aantal nog hoger ligt, omdat er is gefilterd op bedrijfsnamen met daarin ‘pannenkoekenrestaurant’. Bovendien zijn er ook restaurants die wel pannenkoeken verkopen, maar die niet officieel staan ingeschreven met deze bedrijfsactiviteit.


Verdubbeling

Over de afgelopen vier jaar is een verdubbeling te zien in het aantal pannenkoekenrestaurants dat er jaarlijks bij komt. Volgens Prinssen komt dit door het verbeterde verdienmodel achter de restaurants. “Ondernemers hebben installaties die de snelheid van het bakken bevorderen. De machines in combinatie met een goede locatie kan voor een mooi rendement zorgen.”

Traditioneel werden vroeger pannenkoeken gegeten op de dag aan het einde van de Vastentijd. Pannenkoeken bevatten de ingrediënten die niet zijn toegestaan in die periode; zoals eieren, melk en vetten. De dag wordt al langer gevierd in andere landen.

Video: ‘Pannenkoeken mogen trouwen!’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>