Nieuwe Schijf van Vijf pleit voor variatie en onbewerkte producten

Het nieuwe voedingsadvies, dat gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten, pleit voornamelijk voor meer variatie. Zo is de groep groenten en fruit uitgebreid en zijn noten en peulvruchten toegevoegd.

Nieuw toegevoegd aan de Schijf van Vijf zijn onder andere yoghurt, eieren en koffie. Koolhydraatrijkeproducten als brood en aardappelen, hebben weinig ingeleverd aan plaats. In tegenstelling tot de rol van vleesproducten. Het Voedingscentrum raadt aan meer groente en minder vlees te eten. De aanbevolijke dagelijkse hoeveelheid groenten is bijgesteld van 200 naar 250 gram.

De wijzigingen zijn in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad.


Verdeling

Met de nieuwe aanpassingen valt het voedingsmodel onder te verdelen in vijf groepen: Groente en fruit; Smeer- en bereidingsvetten; Vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten; Brood, graanproducten en aardappelen en Dranken.

Ook luidt het advies om niet te vaak producten te eten die buiten de Schijf van Vijf staan, voornamelijk bewerkte producten die over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet bevatten.​ Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen wel gegeten worden, maar niet te vaak.


Kritiek

De afgelopen jaren was er regelmatig kritiek op de Schijf van Vijf. Het voedingsadvies zou niet voldoende aansluiten op de huidige kennis en ontwikkelingen op het gebied van voeding.

Volgens het Voedingscentrum krijgt iedereen die eet volgens de nieuwe Schijf van Vijf alles binnen voor een goede gezondheid. “De basis bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen”, aldus het informatieplatform.

Ook op de nieuwe Schijf van Vijf is echter kritiek. 

Natuur & Milieu vindt dat het Voedingscentrum te weinig aandacht heeft besteed aan klimaatverandering, dierenwelzijn en antibioticagebruik. “Als je zo’n schijf uitbrengt moet je niet alleen consumenten de gezonde kant opsturen, maar ook zorgen dat de aarde en dieren gezond blijven. Dat betekent minder vlees en zuivel, en meer groente, bonen, peulvruchten en vegaburgers.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) betreurt de keuze om groentenconserven en smoothies niet op te nemen. “Deze producten zijn voor veel mensen juist een makkelijke manier om de groenteconsumptie te vergroten. Zeker nu het zoutgehalte in groentenconserven drastisch is verlaagd.”

Sommige vakken in de nieuwe Schijf zijn onderverdeeld in subvakken. Zo zijn groenten en fruit gescheiden, en hebben noten een eigen subvak. “Dat maakt de nieuwe Schijf van Vijf lastiger te lezen”, volgens het CBL


Online advies

Het Voedingscentrum heeft een nieuwe online service ontwikkeld genaamd Mijn Eet-update. Hierbij kan de consument zelf invulling geven aan welke richting hij op wil binnen de Schijf van Vijf. De service geeft persoonlijke suggesties en herinnert de deelnemers aan hun voornemen.

Bij het samenstellen van het advies zou ook duurzaamheid zijn meegewogen. Hiermee wil het centrum verantwoordelijkheid nemen naar toekomstige generaties, zodat ook zij voldoende voedsel tot hun beschikking zullen hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>