‘Scan maakt meeste controlerende operaties bij tumor overbodig’

Normaal gesproken wordt na de behandeling van een tumor met chemotherapie en bestraling met een operatie gecontroleerd of het tumorweefsel succesvol is verwijderd. Dit kan ook veilig met een scan worden gedaan, waardoor chirurgie niet nodig is, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Birmingham.

Zij deden een onderzoek onder 564 patiënten met een tumor, meldt de BBC op basis van een publicatie in het New England Journal of Medicine. De helft van de patiënten werd geopereerd, en bij de andere helft werd in plaats daarvan een PET-CT-scan uitgevoerd. De overlevingskansen van die laatste groep bleek even goed als bij de groep die geopereerd werd.

Bovendien is de kans op complicaties met pijnklachten tot gevolg aanmerkelijk lager bij de scan dan bij een operatie.


Klachten

“Kankercellen verstoppen zich tussen dode cellen. Met de PET-CT kunnen wie die cellen opsporen en zien of ze nog leven. Deze nieuwe technologie kan vele patiënten een slopende operatie schelen”, aldus Hisham Mehanna, een van de onderzoekers.

Een controlerende operatie duurt drie uur en houdt een patiënt vaak nog een week in het ziekenhuis. Deze kan aan de operatie ook klachten overhouden, zoals nekpijn en moeite met bewegen. De Britse onderzoekers schatten dat bij 20 procent van de patiënten een PET-CT niet volstaat, en er toch moet worden geopereerd.

ngezet om te bepalen of mensen met een tumor zoals long- of darmkanker nog operabel zijn en kan in veel gevallen een operatie die toch geen kans van slagen heeft worden voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>