Grootste inbeslagname voedsel en drank ooit door wereldwijde politieoperatie

Dat maakten Europol en Interpol, de Europese en internationale samenwerkingsorganen van nationale politiediensten, woensdag bekend.

”Door de stijgende voedselprijzen en het mondiale karakter van de voedselketen is de verkoop van nagemaakt voedsel en producten van slechte kwaliteit uitgegroeid tot een industrie waar vele miljarden mee gemoeid zijn”, zegt Chris Van Steenkiste van Europol.

Onder de in beslag genomen goederen is 9 ton nagemaakte suikers waar meststoffen aan toegevoegd waren in Soedan, tot 85 ton olijven die met kopersulfaat waren overschilderd om hun kleur te verbeteren in Italië.

Verder nam de Belgische douane apenvlees in beslag, terwijl in Griekenland drie fabrieken werden ontdekt waar nagemaakte alcoholproducten werden geproduceerd. In Australië werd een lading pinda’s in beslag genomen die voor pijnboompitten doorgingen.


Criminele netwerken

De operatie Opson V liep van november 2015 tot februari 2016. Wereldwijd zijn tijdens de operatie meerdere aanhoudingen verricht. Een van de doelstellingen van de operatie was het identificeren en verstoren van de georganiseerde criminele netwerken achter de handel in namaakgoederen.

De Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit (NVWA) liet weten in het kader van de operatie drie producten te hebben onderzocht: aubergine, kousenband en wijnbladeren. Bij geen van deze producten zijn onregelmatigheden aangetroffen, aldus een woordvoerder van de NVWA desgevraagd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>