RIVM adviseert extra onderzoek naar inname nitriet en lood via voedsel

De inname van nitraat als conserveermiddel ligt binnen de veilige marge; verder onderzoek is daarvoor nu niet nodig, meldt het RIVM maandag.

Nitriet wordt als conserveermiddel toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas. Lood komt in voedsel terecht doordat planten het uit de bodem opnemen of door menselijk handelen. Volgens het RIVM zijn door het gebruik van loodvrije benzine en verf de concentraties van lood in voedsel de laatste decennia afgenomen.

Uit onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) blijkt dat nitriet bij te hoge innamen nadelige effecten kan hebben op de longen en het hart. Lood kan bij te hoge innamen effecten hebben op de hersenontwikkeling, nieren en bloeddruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>